LO-topper i Tunisia

LO-topper i Tunisia

 

Kun timer etter mandagens terroraksjon i Tunisia, gikk LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på talerstolen under en tunisisk ungdoms- og kvinnekonferanse. Han slo fast at LO står sammen med tunisierne i kampen mot vold og terror.

Tekst og foto: Bjørn Erik Dahl, LO

Norsk LO har i en årrekke samarbeidet tett med tunisisk LO (Union Générale Tunisienne du Travail, UGTT). Denne uken er en LO-delegasjon på besøk i Tunisia for å videreutvikle samarbeidet, med særlig vekt på de felles satsingene for ungdom, kvinner og styrking av den sosiale dialogen.

I delegasjonen finner vi blant andre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, FO-leder Mimmi Kvisvik og leder i Norsk Jernbaneforbund, Jane Sæthre.

Mandag, samme dag som delegasjonen startet sitt program i Tunisia, ble hovedstaden rammet av en selvmordsbomber som detonerte sin bombe utenfor et kjøpesenter. Ni personer ble skadet i det som er den første terroraksjonen i Tunisia siden en rekke angrep rystet landet i 2015, blant annet mot et turisthotell og det kjente Bardo-museet.

Etter å ha innhentet råd både lokalt og fra UD, ble det raskt besluttet at delegasjonen skulle fortsette med sitt program. Sikkerheten ble også ytterligere styrket i landet som fortsatt er i unntakstilstand etter angrepene for et par år tilbake.

Regionens håp

LO-leder Gabrielsen holdt sin planlagte tale på en konferanse for kvinner og ungdom i byen Hammamet, få timer etter bombeangrepet i hovedstaden Tunis. Konferansen arrangeres med støtte fra og i samarbeid med norsk LO.

– Vi står sammen med dere, mot vold og terror, sa Gabrielsen til en forsamling som satte stor pris på støtten fra talerstolen.

Tunisia, landet der den arabiske våren startet med Jasmin-revolusjonen i 2011, er idag det landet i regionen der håpet om en fredelig, demokratisk og varig fortsettelse av den arabiske våren er aller sterkest. Revolusjonen endte i et blodbad i Syria, diktaturet tok over igjen i Egypt, mens nabolandet Libya befinner seg i et sekterisk kaos.

Tunisia er altså selve håpet etter den arabiske våren, og tidligere i år kom også landet tilbake på kartet til turist- og flyselskapene, flere år etter de siste terrorangrepene som lammet den viktige turistindustrien. Derfor kom mandagens terrorangrep spesielt ugunstig for tunisierne, som intenst håper dette var et isolert enkeltangrep.

Fikk fredsprisen

For nordmenn er den tunisiske fagbevegelsen kjent fra den såkalte kvartetten for nasjonal dialog, som ble tildelt Nobels fredspris i 2015. Kvartetten; fagbevegelsen, arbeidsgiverne, advokatforeningen og en menneskerettighetsorganisasjon, begynte sitt arbeid i 2013 da demokratiseringsprosessen etter Jasmin-revolusjonen i 2011 vaklet.

Hans-Christian Gabrielsen la i sin tale vekt på den snart 100 år gamle fagbevegelsens rolle for at landet kunne velge en annen vei ut av diktaturet enn den som involverte våpen og vold.

UGTT var allerede fra starten av involvert i frigjøringsarbeid og motstand mot den franske kolonimakten, ved siden av sin innsats for å forsvare og fremme arbeidernes rettigheter.

– I dag kan vi stolt konstatere at UGGT levde opp til sin rolle som forsvarer av folkets rettigheter og demokratiutviklingen, som ble truet under Jasminrevolusjonen og i tiden etterpå, sa Gabrielsen.

Kan være pioneren

– Tildelingen av Nobelprisen i 2015 var en anerkjennelse av hvor viktig det er å ha sterke, aktive og representative parter i samfunnet, la han til.

LO har samarbeidet med UGTT siden 1999. De mest sentrale samarbeidsområdene har vært likestilling, kvinners og unges rettigheter, utdanningsprogram for ungdom, samt videreutvikling av sosial dialog og partssamarbeid.

Den tunisiske fagbevegelsen er langt framme hva gjelder likestilling i regionen, både i vedtatt politikk, med kvinnerepresentasjon i ledelsen, og med etterhvert 45 prosent kvinneandel blant de 850.000 medlemmene.

– UGTT og de andre representative organisasjonene i Tunisia har potensial og mulighet til å enda en gang være pioneren i regionen, for likestilling og demokratisk utvikling, slår LO-lederen fast.