Loading...

Blogg

Blogg2020-06-16T18:46:41+02:00

Fredsprosessen og urbefolkning

Luis Fernando Arias smiler stort i møtet med NJFs forbundsleder Jane Sætre. Han ler og sier at lederne må klemme, og kort etter omfavner de hverandre i en varm hilsen midt I Colombias hovedflyplass El Dorado.

Luis Fernando har invitert den norske delegasjonen fra NJF og Norsk folkehjelp til den lille amazonasbyen Puerto Narino for å møte medlemmer i organisasjonen ONIC som han er leder for. ONIC er en paraplyorganisasjon for 40 urfolksorganisasjoner fra hele Colombia.

NJF har opprettett en innsamlingsaksjon til miner og utvikling i Colombia. Du kan følge og støtte aksjonen her: http://minaksjon.folkehjelp.no/norsk-folkehjelp/3-3212

TEKST OG FOTO: ANITA LIE

16. april 2018|

Blogg: Der det finnes Coca, finnes det miner. Der det finnes miner, finnes det Coca.

Mineryddere i Vista Hermosa

50 år med krig har satt sine spor i Colombia. Bønder har blitt drevet fra gårder, og landsbyer har blitt utslettet. Som en del av fredsavtalen skulle FARC legge ned våpnene, og de trekker seg ut av områder de tidligere har kontrollert. I disse områdene har de barrikadert seg inne under beskyttelse av miner. Også cocaproduksjonen beskyttes av miner. Med FARCs oppløsning etterlates det seg tomrom over hele Colombia hvor geriljaer og paramilitære styrker får inntekter fra cocaproduksjon.

Av Colombias 32 provinser, er det bekreftet minefunn i hele

23. februar 2018|

Blogg: The good, the bad and the ugly

 

Torsdag 8 Februar fikk vi et møte med Christina Santacruz som er programleder for Norsk Folkehjelps utviklingsarbeid i Colombia.
Fredsavtalen i 2016 er et historisk vendepunkt i Colombia, den langvarige væpna konflikten er avsluttet som følge av politisk enighet. Men hva har skjedd etter fredsprisen?
Christina beskriver situasjonen i Colombia som «the good, the bad and the ugly».

5. februar 2018|

Om reisen

En delegasjon på seks personer, bestående av fire fra Norsk Jernbaneforbund og to fra Norsk Folkehjelp, er i Colombia for å se hvordan Norsk Folkehjelp arbeider med utvikling og minerydding i landet.

Norsk Jernbaneforbund og Norsk Folkehjelp inngikk i 2017 en fireårig samarbeidsavtale til støtte for Folkehjelpas arbeid i Colombia.

Om Colombia

Colombia har vært preget av væpnede konflikter mellom militære, gerilja og paramilitære grupper i over femti år. Konfliktene har ført til at flere hundre tusener er drept, sju millioner er internt fordrevet. Folk opplever forsvinninger, massakrer og seksualisert vold.

Fredsavtalen mellom partene i Colombia gir håp om en slutt på den væpnede konflikten. Den er også avgjørende for arbeidet med forsoning, opprydding etter krigen og en bedre fordeling av makt og ressurser.

> Les mer på Norsk Folkehjelps nettside