LO Stat og Spekter er enige i det sentrale tariffoppgjøret for over 55.000 LO-medlemmer i Spekter-området.
ENIGHET: LO Stats nestleder Henriette Jevnaker (t.v.) og Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten er enige i de sentrale forhandlingene i Spekter.
Alle får et generelt tillegg på 9.750 kroner per år. Tilleggene er brutto og gis med virkning fra 1. april 2024. Deltidsansatte gis forholdsmessige tillegg.
– Økt kjøpekraft var det viktigste i årets lønnsoppgjør. Jeg er fornøyd med at vi fikk gjennomslag for et godt sentralt tillegg, sier Henriette Jevnaker, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.
Lavtlønnstillegg.
For medlemmer med 545.964 kroner eller under i årslønn, fikk LO Stat gjennomslag for et lavtlønnstillegg på 3.900 kroner.
– Mange opplever trangere økonomi. Jeg oppfordrer også til å prioritere lavlønn og likelønn i de lokale forhandlingene ute på virksomhetene i Spekter, sier Henriette Jevnaker.
Oppgjøret er i tråd med frontfaget, det vil si lønnsoppgjøret i privat sektor mellom LO og NHO, som endte med en ramme på 4,4 prosent.
NJFs nestleder Bianca Fedje og forbundsleder Torfinn Håverstad under Spekter-forhandlingene.
Godt grunnlag.
Resultatet av de sentrale forhandlingene gir et godt grunnlag for lokale forhandlinger på virksomhetene. Forbundsleder Torfinn Håverstad konstaterer at medlemmene opplever at den økonomiske hverdagen er blitt mer utfordrende enn før.
– Vi forventer derfor at våre medlemmer skal få økt kjøpekraft i de kommende forhandlingene på virksomhetene, sier Torfinn Håverstad.
Fristen for å komme til enighet på virksomhetene hvor NJF har medlemmer 7. mai. Behov for bistand meldes fortløpende.
Område 5 VY Buss er blitt forhandlet sammen med bussbransjeavtalen tidligere.
Om Spekterforhandlingene:
- I tillegg til foretak som VY, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursektoren, helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av lønnsoppgjøret i Spekter.
- Forhandlingene i Spekter-området går over flere etapper. LO Stat og Spekter er blitt enige i de sentrale forhandlingene, den såkalte A-delen, som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for de lokale forhandlingene (B-del).
- I B-delen reguleres lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.
- I helseforetakene gjennomføres egne landsomfattende forhandlingsrunder (A1 og A2).
- Spekter er delt inn i 13 områder. Områdeinndelingen kan du se her.
Her kan du se protokollen fra de sentrale forhandlingene i Spekter.